Biografie

De jonge bas-bariton Joris van Baar is een van de meest veelzijdige zangers van zijn generatie, actief in repertoire dat reikt van oude muziek tot de 21e eeuw. Dit seizoen beleefde hij uiteenlopende roldebuten, van Hobson (Peter Grimes) tot Figaro (Le Nozze di Figaro). Eerdere rollen die hij heeft gestudeerd en uitgevoerd zijn Aeneas (Dido & Aeneas), Marquis de la Force (Dialogues des Carmélites), Lorenzo (I Capuleti e i Montecchi) en Publio in (La Clemenza di Tito). Bijzondere projecten waren de dubbelrol Sprecher/Sarastro in de samenwerking van OPERA2DAY en Stadsschouwburg Utrecht: A Bite at die Zauberflöte en het openluchtspektakel King Lear (G. Verdi & F. Merkies) bij Holland Opera.

Hij is een veelgevraagd liedzanger, bijvoorbeeld in het kader van Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het ontwikkelingstraject Jonge Grote Zangers. Ook was hij meermaals te horen op radio en televisie, bij Opium en NTR Podium op NPO Radio 4 en bij Podium Witteman. Hij verdiept zich verder in het genre door masterclasses met Dr. Bretton Brown, Jeff Cohen, Simon Keenlyside, Bejun Mehta, Jard van Nes en met Thomas Quasthoff in het Concertgebouw, Amsterdam.

Ook in oratorium werkt hij met vooraanstaande namen, zoals een door Dame Emma Kirkby begeleide uitvoering van Messiah (G.F. Handel) en een programma met luitliederen van H. Purcell en tijdgenoten in de Noorderkerk, Amsterdam. Andere hoogtepunten zijn een volledig geënsceneerde Johannespassion (J.S. Bach) en de oorspronkelijke kamerorkestversie van het Requiem (G. Fauré).

Eerder volgde hij de vooropleiding voor muziektheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarna studeerde hij verder aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2021 zijn masterdiploma met onderscheiding behaalde.

Schuiven naar boven
nl_NLNL