Biografie

De bas-bariton Joris van Baar is een van de meest veelzijdige zangers van zijn generatie, actief in repertoire dat reikt van oude muziek tot de 21e eeuw. Dit seizoen beleefde hij uiteenlopende roldebuten, van Aeneas (H. Purcell), Famigliare en cover Seneca in L’incoronazione di Poppea (C. Monteverdi) tot Marquis de la Force in Dialogues des Carmélites (F. Poulenc).* Verder zong hij rollen als Lorenzo in I Capuleti e i Montecchi (V. Bellini), Bartolo in Le Nozze di Figaro en Publio in La Clemenza di Tito (W.A. Mozart). Bijzondere projecten waren de dubbelrol Sprecher/Sarastro in de samenwerking van OPERA2DAY en Stadsschouwburg Utrecht: A Bite at die Zauberflöte (W.A. Mozart) en het openluchtspektakel King Lear (G. Verdi & F. Merkies) bij Holland Opera.

Hij is een veelgevraagd liedzanger, bijvoorbeeld in het kader van Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het ontwikkelingstraject Jonge Grote Zangers, waar hij in februari 2021 een voorprogramma voor Eva-Maria Westbroek in het Muziekgebouw aan ‘t IJ verzorgt. Ook was hij meermaals te horen op radio en televisie, bij Opium en NTR Podium op NPO Radio 4 en bij Podium Witteman. Hij verdiept zich verder in het genre door masterclasses met Dr. Bretton Brown, Jeff Cohen, Simon Keenlyside, Bejun Mehta, Jard van Nes en met Thomas Quasthoff in het Concertgebouw, Amsterdam.

Ook in oratorium werkt hij met vooraanstaande namen, zoals een door Dame Emma Kirkby begeleide uitvoering van Messiah (G.F. Handel) en een programma met luitliederen van H. Purcell en tijdgenoten in de Noorderkerk, Amsterdam. Andere hoogtepunten zijn een volledig geënsceneerde Johannespassion (J.S. Bach) en de oorspronkelijke kamerorkestversie van het Requiem (G. Fauré).

Eerder volgde hij de vooropleiding voor muziektheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarna studeerde hij verder aan het Conservatorium van Amsterdam bij Harry van Berne en Sasja Hunnego, waar hij in 2019 met onderscheiding zijn bachelordiploma behaalde. Hij volgt momenteel zijn masteropleiding bij Don Marrazzo.

*Voorstellingen van Dido & Aeneas, L’incoronazione di Poppea en Dialogues des Carmélites zijn tot nader order uitgesteld.

Schuiven naar boven
nl_NLNL