Joris van Baar – Bass-baritone

About Joris van Baar

 

For English, click here.

 

De bas-bariton Joris van Baar (1996) studeert sinds 2013 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego en Don Marrazzo. In 2017 werd hij laureaat van Classic Young Masters, een stichting in Rotterdam die zich inzet voor veelbelovende jonge musici.

Foto: Liza van de Ven

In hetzelfde jaar verleende hij zijn medewerking aan de wereldpremière van Fortress Europe van C. Tsoupaki, met het ASKO|Schönberg ensemble. Bij de Dutch National Opera Academy zong hij al eerder in het operakoor van Le Nozze di Figaro met het Residentie Orkest en kleine solo’s in Alcina (G.F. Händel) onder leiding van Kenneth Montgomery. In 2016 zong hij de baritonsolo in Die sieben Todsünden van K. Weill in Paradiso, Amsterdam. In concert zong hij onder andere het requiem van G. Fauré, de Johannespassion (Christus, Pilatus) en verschillende cantates van J.S. Bach, de Crucifixion van J. Stainer, de Mass of the children van J. Rutter, de Via Crucis van F. Liszt, en de Markus-Passion van R. Keiser. Met pianiste Mirsa Adami en sopraan Bepke Keersmaekers zong hij een recital met liederen en duetten van R. Schumann en W.A. Mozart. Als koor- en ensemblezanger heeft hij ervaring opgedaan in een repertoire dat reikt van oude muziek tot eigentijdse componisten.

Hij begon al jong met zingen en speelde viool en piano. Op twaalfjarige leeftijd zong hij als een van de kinderen Von Trapp in The Sound of Music (V&V Entertainment) in het Efteling Theater, waar hij uit negen groepen kinderen werd gekozen om de première en de cd-opname te verzorgen. Slechts enkele jaren later werd hij aangenomen op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richtingen Muziektheater (Conservatorium) en Musicaltheater (Dansacademie). Naast de intensieve dans- en dramalessen groeide daar zijn interesse in klassieke muziek, waardoor hij van lichte zangles van Katrien Verheijden besloot over te stappen naar klassieke zangles van Harry Ruijl.

Nog tijdens het gymnasium volgde hij in Amsterdam de vooropleiding bij Harry van Berne. Daarna studeerde hij verder bij Sasja Hunnego en vanaf 2018 bij Don Marrazzo. Masterclasses worden gevolgd bij Simon Keenlyside, Margreet Honig, Pierre Mak, Jeff Cohen, Ira Siff en Alexander Oliver.

Joris is tevens werkzaam als zangdocent in Amsterdam. Voor meer informatie, klik hier.

Voor mediafragmenten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *